Government of Andhra Pradesh-Samagra Shiksha

School Complex Meetings/Trainings

A	Resource for the sessions		
Time	Dur	Agenda Points	
09:00-09:10	10 min	Prayer (Vandemataram)	
09:10-09:40	30 min	Session 1: (By School Complex HM)	
		Discussion on previous meeting actionable points and briefing	
		of this month agenda	
09.40- 10.40	60 mins	Session- 2: (By Designated RP)	Session plan: (Video
09.40- 10.40		Videos on	resources)
		 Types of Assessments Best Practices for creating Effective MCQs(Part 1) 	https://drive.google.com/driv
			e/folders/1UUwA3CVY5ZcRZ
		3. Best Practices for creating Effective MCQs(Part 2)	ktreucpBnUUYsaMS6TV
		4. Test Blue Print	
		Endline form has to be filled by the teachers after watching	Post Survey form:
		the videos	https://forms.gle/b9qpfyepp
			<u>kjp3vrQ6</u>
10.40-10.50	10 mins	Tea Break	
		Session 3: (By Designated RP)	Session Plan:
10.50 – 12.00	70 mins	Teach Update and Teacher Resource Book Usage	https://docs.google.com/doc
			ument/d/1hhj_ht2M8zKeBt
			4BbuerfGQHkU0pIFNyuPEV
			H5NhAvg/edit?usp=drive_lin
			<u>K</u>
			PPT for the session:
			https://docs.google.com/pre
			sentation/d/1CsEd51N8Swcl 3UvvM9RoR6Nllv73Fw2najjr
			kRTypPk/edit?usp=drive_link
			KITTYPI KI CUIC. USP-UTIVE_IITIK
		Session-4:	
		Session-4: 1. PMSHRI Vidya Vaibhav	https://docs.google.com/doc
12.00 – 12.30	30 mins	1. PMSHRI Vidya Vaibhav	https://docs.google.com/doc ument/d/1imoo-
12.00 – 12.30	30 mins	PMSHRI Vidya Vaibhav TOFEI (Tobacco Free Educational Institutions)	, , ,
12.00 – 12.30	30 mins	1. PMSHRI Vidya Vaibhav	ument/d/1imoo-
12.00 – 12.30	30 mins	PMSHRI Vidya Vaibhav TOFEI (Tobacco Free Educational Institutions)	ument/d/1imoo- 3aASwqrBLgU-

			<u>e&sd=true</u>
12.30 to 1.30	60 mins	Lunch Break	
		Session 5: (Complex HM/Resource Person)	Orientation link:
1.30 – 2.00	30 mins	Training Need Analysis Survey (TNA)	https://drive.google.com/dri
		Grades- Teachers teaching grade 1 to 10 should fill out the	ve/folders/1_GG7ieeByjWA
		survey form	OVGiiqbi1_8Tl3C3Vzg2?usp
			<u>=sharing</u>
			Survey form link:
			https://cgweb.page.link/ydts
			ZHd4yTm7Fgod7
		Session 6: (Teacher driven discussion)	
2.00 – 3.00	60 mins	How to plan the teaching – learning classroom strategy for	
		lesson/concept discussed in the previous session for effective	
		classroom interaction? (Lesson Planning session)	
3.00 – 3.10	10 mins	Tea Break	
		Session 7: (Teacher driven discussion)	
3.10 – 4.10	60 mins	Discussion on usage of appropriate TLMs or activities for the	
		topic to be discussed in the class during the October month.	
04.10- 4.30	20 min	Submission of Teacher feedback form on complex meetings	
		(To be monitored by the school complex HM)	

Note: The School Complex Headmaster must have the details of the complex level RPs(selected among the attendee teachers) for the smooth conduct of the sessions planned in the school complex agenda.

All the RJDSE, DEOs, AMOs, and APCs in the state are hereby informed to conduct school complex training at the complex level without any deviation and ensure 100% attendance in all school complexes. The School Complex Head masters must fill and submit the monitoring format.MEO-II, District officers and DIET Principals to make monitoring visits and fill the monitoring form.

Responsibilities of the School complex Headmaster:

- 1. Ensure 100% attendance and engagement of teachers.
- 2. Ensure availability of digital infrastructure.
- 3. Ensure smooth flow of session as per the schedule communicated.

- 4. Ensure the RPs are designated and pre informed about the agenda and notes are also shared with them.
- 5. Ensure the teachers attending the complex meeting submit their feedback form before dispersing.
- 6. Ensure the MoM is shared with the Headmasters/Principals in their complex within 2 days of completion of school complex meetings.
- 7. They have to submit the monitoring format of the meeting convened in their school complex.

Don'ts in the Complex Trainings:

- 1. No Union Meeting Discussions.
- 2. No Discussions on service matter, No personnel discussions.
- 3. No felicitation activities like transfers, promotions, no meeting with shawls and garland.
- 4. No personnel parties, birthday parties, no visits, no site seeing programmes.
- 5. All the teachers of govt, govt-aided, KGBV schools, residential must attend the school complex meetings